2008 р. Знесли пам’ятник радянським солдатам

Дата: 24.11.2008

У місті Комарному Городоцького району Львівської області знесли пам’ятник радянським солдатам і розрили їхнє поховання. Місце розкопок не огороджено і ніким не охороняється. Викопані скелети місцеві підлітки фотографують на мобільні телефони. Про це сьогодні, 24 листопада, повідомив кореспондент ЗІКу.

Центр Комарного. Міський парк. На місці пам’ятника Воїну-визволителю і солдатських поховань – розбиті, згорнуті до купи надмогильні плити, величезні ями, насипи землі. Біля однієї з ям група школярів. Хіхікаючи, знімають на мобільні телефони викопаний скелет…

Заступник голови Городоцької рай дміністрації Володимир Бобиляк і мер Комарного Євген Здерко, які з’явилися на місці розкопок, пояснили, що рішення перепоховати останки радянських воїнів було прийнято на сесії Комарницької міськради – «з тою лише метою, що на міському цвинтарі за ними будуть краще доглядати». Скільки всього полеглих воїнів було поховано в міському парку можновладці не знають.

Розкопки проводить комунальне підприємство Львівської обласної ради з питань здійснення пошуку поховань учасників національно-визвольних змагань та жертв воєн, депортацій і політичних репресій «Доля». Дозволи на розкопки і перепоховання видала Державна міжвідомча комісія у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій та Державна служба з питань національної культурної спадщини.

Перепоховати на міському кладовищі Комарного останки радянських воїнів планується до 31 листопада.