2009 р. У Колодненській Свято-Миколаївській церкві XV століття відкриють музей

Оксана Чужа

Дата: 09.07.2009

Унікальна архітектурна пам’ятка Закарпаття – дерев’яна церква Святого Миколая 1470 року в селі Колодне на Тячівщині – в наступному році нарешті стане музеєм. Про це повідомив сільський голова Іван Федорович Кричфалушій. Питання про відкриття музею в церкві та створення штатної одиниці вже вирішено. Залишилося оформити це документально та знайти на його організацію один мільйон гривень. Наразі визначають назву закладу та його статус.

Під дахом дерев’яного храму вже зібрані цінні експонати – предмети домашнього вжитку (глечики, тарілки, діжки, маслобійки, цеберки та інше дерев’яне начиння), одяг, взуття, рушники, старовинні образи. Потрібна людина, яка б за цим всім доглядала та проводила екскурсії. А туристів приїжджає немало, особливо із сусідніх держав.

З відкриттям музею в церкві має вирішитися ряд проблем, основна з яких – це внутрішня реставрація пам’ятки, щоб зберегти стародавні настінні розписи на дерев’яних стінах. Від унікального стінопису ХVІІІ ст. залишилися лише фрагменти у вигляді напівстертих ликів святих, які терпляче чекають на порятунок.

Іван Федорович пам’ятає, як малим бігав сюди із хлопцями грати в карти, будівля була не замкнена і вітер з дощем руйнував її стіни. Проблемою стало й те, що багато реліквій було вивезено з храму. Під час реставрації споруди в 1969-1976 роках до Ленінграду вивезли престол та ікони, які так і не повернули. Старі дзвони перевезли до нової православної церкви, хоча до приходу радянської влади храм був греко-католицьким. Тільки на фотографії залишилися Царські ворота. І лише завдяки своїй великій вазі не знайшов нового власника тріснутий кам’яний престол на подвір’ї церкви.

За останні декілька років спільними зусиллями небайдужих людей вдалося призупинити руйнацію архітектурного спадку. За гроші гранту, що виділив уряд США, (37 тисяч доларів) перекрили дах церкви, на пожертви сільської громади (47 тис.грн.) зміцнили стіни, поставили ворота, на вікна – ковані решітки, вимостили кам’яними сходами дорогу на пагорб, де знаходиться церква.

Сільському голові нарешті вдалося отримати кошти на ремонт дороги біля храму (95 тисяч грн.) і спорудити підпірну стінку, щоб будівля разом із двома дубами – її однолітками, що ростуть поруч, не сповзала в річку. Але це невелика частина довгого переліку необхідних робіт для відновлення первозданної краси дерев’яної пам’ятки. Тому велику надію на відродження 539-літньої церкви село Колодне пов’язує з відкриттям музею.

Джерело: “Закарпаття online”