“Сірий будинок” родини Косачів

Пам’ятка історії.

Волинська обл., Ковельський р-н, с. Колодяжне, Колодяженська сільська Рада, західна окраїна села.

На території садиби, праворуч центральної алеї, розташований “сірий будинок”.

Будинок одноповерховий, дерев’ний, всередині і зовні оштукатурений. Дах з гонти. Фундамент цегляний.

В будинку чотири кімнати, загальною площею 78 кв.м., та дві засклені веранди. У 1958 р. на будинку встановлено дві меморіальні мармурові дошки з написом:

“В цьому будинку у 1881-1891 рр. жила видатна українська поетеса Леся Українка”, і “В цьому будинку в 1891 році перебував видатний український поет І.Я. Франко”.

Обидві меморіальні дошки розміром 40×50 см.

“Сірий будинок” входив до складу садиби, що була придбана батьком Лесі Українки в 1879 р. Саме в цьому будинку у травні 1891 р., під час перебування в Колодяжному, жив з родиною видатний український письменник І.Я. Франко.

Реставраційні роботи:

У 1958 р. місцевими майстрами колгоспу ім. Леніна Ковельського району було збудовано “сірий” будинок-копію. Документація на роботи не збереглась.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно Рішення Волинської обласної Ради депутатів трудящих № 360 від 4 серпня 1969 р.

Охоронний №: 112

Музей – садиба Лесі Українки в Колодяжному. Путівник.-“Каменяр”.- Львів, 1971.