Паспортна інформація

Садиба Лесі Українки

Пам’ятка історії.

Волинська обл., Ковельський р-н, с. Колодяжне, Колодяженська сільська Рада, західна окраїна села.

Загальний опис:

Садиба має в плані правильну прямокутну форму. Займає 1,5 га. Північна та південна частини садиби обсаджені каштанами та фруктовими деревами.

На схід і захід від центру садиби містяться дві одноповерхові дерев’яні будівлі: “Сірий будиночок” Косачів – батьків поетеси та “Білий будиночок” Лесі Українки. Будинки стоять паралельно один до одного на відстані 50 м.

В центрі садиби встановлено пам’ятник Лесі Українки.

У 1879 р. батьки Лесі Українки купили в Колодяжному у поміщика Качковського маєток.

У 1882 р. родина Косачів переїхала з Луцька до Колодяжного і оселилася в будинках, один з яких потім назвали “великим” або “старим” (побудований у 2 половині XIX ст.), інший – “сірим”. У 1890 р. збудовано “білий будиночок”.

В 1891 р. в Колодяжне в гості до Косачів приїжджав І.Я. Франко із сім’єю.

У 1949 р. на території садиби було відкрито Колодяженський літературний музей Лесі Українки, експозиція якого знаходилась в “білому будиночку”.

В 1958 р., з відкриттям експозиції в “сірому будиночку” і встановленням на території садиби пам’ятника Лесі Українки, було завершено створення літературно-меморіального музею.

Реставраційні роботи:

У 1949 р. відбудовано “білий будиночок”. У 1958 р. місцевими майстрами колгоспу ім. Леніна Ковельського району було збудовано “сірий” будинок-копію. На обидва будинки документація реставраційних робіт не збереглась.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно Рішення Волинської обласної Ради депутатів трудящих № 360 від 4 серпня 1969 р.

Охоронний №: 112

Бабишкін О.К. У мандрівку століть. Слово про Лесю Українку.-Держполітвидав УРСР.-К., 1971.