1976 р. Паспортна інформація

Могила учасників гайдамацького повстання “Коліївщина”

Пам’ятка історії

Житомирська обл., Житомирський район, с. Кодня, Коднянської с/Ради, 1 км на південь від села.

Могила у вигляді кургану, на якому встановлена гранітна брила.

На передній шліфованій частині викарбуваний напис: “Вічна слава народним борцям Коліївщини 1768-1968”.

Розміри брили: висота – 2 м, ширина в основі – 1 м, товщина – 2,5 м.

“Коліївщина” – велике народно-визвольне антифеодальне повстання 1768 року на Правобережній Україні проти польско-шляхетського гніту.

Селяни Кодні були активними учасниками народно-визвольного повстання. Саме тому вона стала місцем кривавої розправи над учасниками героїчної боротьби: було страчено 3 тисячі чоловік.

Керував розправою воєначальник польсько-шляхетського війська Стемпковський. Він наказав викопати величезні ями, над якими до колоди прив’язували повстанців, відрубали їм голови.

28 червня 1968 р. на честь 200-річчя повстання українських козаків і селян проти польської шляхти було встановлено пам’ятник, виготовлений Житомирськими художніми майстернями.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно Рішення виконкому Житомирської обласної Ради депутатів трудящих № 442 від 29 вересня 1969 р.

Охоронний № : 427.

Історія міст і сіл УРСР. Житомирська область.- К., 1973, С. 277.