Церква св. Михаїла / св. Трійці

Дзвіниця. Фото автора, червень 1998 р. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 221.

Перші згадки про церкву в місті походять з 1404 р. 1 У 1500 р. коштом власника міста Павла Сапіги збудовано дерев’яну будівлю. 2 У 1714 р. місцевим парохом був священик Стефан Лобачевський. 3 У акті візитації 1726 р. церква описана як дерев’яна, з вівтарем і виділеним бабинцем, вкрита ґонтовими дахами з двома банями з залізними хрестами і третьою вежею над бабинцем. 4 У 1789 р. збудовано окрему дерев’яну дзвіницю. 5 На початку XIX ст. в церкві, окрім іконостасу, встановили органи. 6 У 1878 р. церкву розібрано. 7 Ще перед тим, у 1875 р. 8, на церкву св. Трійці перетворено ренесансовий костел св. Анни, збудований у 1629-1636 рр. коштом Миколи Сапіги за проектом Яна Цанґерла. В костелі були здійснені ремонтні роботи – замінено завершення бані, стіни вкриті стінописом. Після першої світової війни костел знову повернений католицькій громаді. Будинок молитви, влаштований православною громадою у 1930-ті рр., знищений у 1938 р. 9

Збереглася мурована стінна триаркова двоярусна брама-дзвіниця, зведена в середині XIX ст. для старої дерев’яної церкви.

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

2. Mironowicz A. Podlaskie ośrodki i organizacje prawosławne w XVI і XVII wieku. – Białystok, 1991. – S. 72.

3. Площанский В. Прошлое Холмской Руси по архивным документам XV-XVIII ст. и др. источникам. – Вильна. Т. 2, 1901.

4. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, Sygn. 780, a. 226a.

5. Хрусцевич Г. Посад Кодень и его исторические достопримічательности. // ПРС, VII. – С. 241-258.