Церква св. Михаїла (2)

Розмір зображення: 800:524 піксел

Загальний вигляд. Фото автора, червень 1998 р. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 226.

Відновлена у 1934 р. старанням архимандрита Яблочинського монастиря Христофора православна парафія використовувала на богослужения звичайну сільську хату. Продовжувала діяти весь період німецької окупації. 1 Перестала існувати після виселення українців під час акції “Вісла” у 1947 р. Але вже у 1948 р. в місті знову відновлена православна парафія. 2 У 1984-1986 рр. стараннями о. Алексія Субатка хата перебудована на церкву за проектом варшавського архітектора Костянтина Кокозова. 3 Церкву перебудував будівничий Дмитро Гвесюк. 13 вересня 1992 р. її урочисто освятив єпископ Люблинський і Холмський Авель. 4

Розташована при містечковій дорозі в рядовій забудові. Хрещата в плані споруда модерністичного вирішення, але традиційного планування. Рамена хреста вкриті двосхилими причілковими дахами. Над навою з дахів виростає восьмибічний наметовий дах, завершений світловим ліхтарем з маківкою. На чільному з боку вулиці фасаді здіймається двоярусна, квадратова в плані вежа-дзвіниця, вкрита низьким наметовим дахом.

1. Холмський православний народній календар на 1942 р. – Холм, 1941. – С. 61.

2. Ігнатюк І. Холмщина і Підляшшя. // Церковний календар 1989. – Сянок. – С. 128-131.

3. Ці дані ласкаво надав парох о. Юрій Ігнатюк.

4. Купріянович Г. (Г. К. ) Кодень: “Мала Пасха”. // Над Бугом і Нарвою. – Більськ, 1993. № 1. – С. 4.