Церква Покрови

Церква Покрови

Розмір зображення: 800:576 піксел

Першу згадку про церкву історик І. Крип’якевич датує 1519 р. 1, а історик А. Міронович – 1539 р. 2 У 1679 р. існуюча церква була наділена привілеєм війтом села Малі Малашевичі Іваном Філатиком. 3 У акті візитації 1726 р. описана “стара напівзігнила дерев’яна церква з ґонтовим дахом з двома хрестами і дзвіницею над бабинцем”, збудована коштом громади. 4 З 1875 р. – православна. У 1890 р. освячено нову муровану споруду, збудовану за проектом архітектора Прецловського. 5 Діяла весь міжвоєнний період. Зачинена щойно у 1947 р. після виселення українців під час акції “Вісла” але вже у 1948 р. 6 знову чинна як православна парафія Білопідляського деканату.

Розташована на невеликому підвищенні посеред села. Мурована з цегли, тинькована споруда в неоросійському стилі. Складається з великої кубічної нави, до якої зі сходу прилягає вужчий гранчастий вівтар з двома невеличкими захристіями по боках, а з заходу – короткий прямокутний бабинець. При бабинці розташована двоярусна вежа-дзвіниця, що виступає ризалітом на західному фасаді. Нава вкрита високим пірамідальним дахом з переломом, увінчаним цибулястою маківкою на тонкій шиї. Бабинець вкритий двосхилим дахом, а вівтар – п’ятисхилим. Другий, арковий прямокутний в плані зі зрізаними гранями, ярус дзвіниці вкритий пірамідальним наметовим дахом, увінчаним маківкою. Стіни церкви, декоровані рустом у нижній частині, завершені профільованими карнизами з сухариками. Наріжні пілястри завершенні двораменними хрестами. В ніші східної грані вівтаря намальована ікона Покрови Пр. Богородиці. Вхід в церкву прикрашений порталом із зображенням трираменного хреста в центрі і менших грецьких по боках. Збережений внутрішній церковний вистрій.

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

2. Mironowicz A. Podlaskie ośrodki i organizacje prawosławne w XVI і XVII wieku. – Białystok, 1991.