2007 р. Брати Булеги знайшли скарб

Василь Гринюк

Дата: 20.07.2007

Володимир та Сергій Булеги в райцентрі Кіцмань Чернівецької області біля свого будинку на глибині 40 сантиметрів знайшли старовинну сокиру. Копнули глибше – наштовхнулися на браслет.

Брати рили траншею для господарської будівлі. Із першого погляду сини директора Кіцманської середньої школи Бориса Булеги зрозуміли, що перед ними цінний скарб.

– Почали копати глибше й виявили 14 предметів, – каже Володимир Булега, 27 років. – Побачили на браслетах орнамент. А кинджал був таким гострим, ніби недавно погострили.

Чотири сокири-кельти, бронзовий стержень, бронзовий кинджал, п’ять браслетів брати акуратно дістали із землі й відвезли у Чернівці – в Буковинський центр археологічних досліджень при національному університеті ім. Юрія Федьковича.

– Це унікальна знахідка,- каже керівник цього центру, кандидат історичних наук Сергій Пивоваров, 47 років.- На Буковині – це один із найкраще збережених скарбів. Він належить до доби пізнього бронзового віку ХІ-VII століття до нашої ери, культура фракійського гальштату. Знайдені речі будуть надійно збережені й поповнять археологічний музей.

Подібний скарб був знайдений у 1970-х роках у селі Волока Сторожинецького району: бронзове відерце і сім сокир (кельтів – тубільних племен, що жили на території Європи. – ”ГПУ”). Але скарб, який викопали у Кіцмані, більш різноманітний. Браслет та кинджал, наприклад, знайдено на Буковині вперше.

Джерело: “Газета по-українськи”