Алея склепів Німфея

Алея склепів Німфея

Алея склепів Німфея

Пам’ятка археології

І-ІІІ ст. н.е.

Розміщення:

Автономна Республіка Крим, м. Керч, Орджонікидзевський район, сел. Героївське, на захід від вул. Рубіжна.

Загальний опис:

Склепи розташовані на некрополі Німфея під довгим насипом, що простягнувся з півночі на південь, в два ряди. Один ряд склепів повернутий дромосами на захід. Тут виявлено 22 склепи, з котрих зараз відкрито 14, інші засипані. В цьому ряду знаходиться відомий склеп із скульптурним зображенням Афіни, Пана, Силена та сатіра. Склепи другого ряда повернуті дромосами на схід. Тут відкрито 3 склепи, вирублених в скелі, та один кам’яний розписний з зображенням еротичної сцени. Останній склеп також законсервований. Конструкція всіх склепів, окрім розписного, майже однакова: всі вони мають поховальну камеру та дромос, які вирублені в материковому шарі вапняка-ракушняка. Вхід в камеру з боку дромоса закладався плитою.

Склепи побудовані на некрополі Німфея в І-ІІІ ст. н.е. та використовувались як поховальні споруди.

Склепи відкриті в 1899 р. під час хижацького розграбування некрополя Німфея на землях поміщика А.В. Новікова, про що повідомив А.В. Половцев в газеті “Московські відомості”. Один із цих склепів, що мав скульптурні прикраси в 1905 р. вивчав М.І. Ростовцев. Після дослідження склеп був засипаний, а його місцезнаходження забуте. В 1973 та 1974 р. ці склепи розкопані Німфейською експедицією Державного Ермітажу під керівництвом Н.Л. Грач. Окрім відомих раніше, були виявлені нові склепи. В деяких склепах збереглися залишки поховального інвентаря. Знахідки з розкопок зберігаються в Державному Ермітажі, у відділі античного світу (на 1983 р.).

Охоронний № : 308 (54)

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: В 50 м від периметра траншей у всі сторони.

Основна бібліографія, архівні дані:

Грач Н.Л. Нимфейская экспедиция Государственного Эрмитажа // Археологические открытия 1973 г.- М., 1974.- С. 263, 264.

Грач Н.Л. Раскопки некрополя Нимфея // Археологические открытия 1974 г.- М., 1975.- С. 270, 271.

Половцов А.В. Русская Помпея // Московские ведомости, 1905.- № 106.