Церква св. Петра і Павла

Перші згадки про церкву походять з податкових реєстрів 1531 р. В селі, в урочищі Сирота (інакше Давнє Дворище) існував у XV ст. монастир1. Греко-католицька парафія була ериґована у 1647 р. 2 12 червня 1677 р. Веспасіан з Бончі Сєніцький, підчаший холмський і дідич Кань, встановив васи-лиянський патронат для місцевої церкви після її реставрації і заснував при ній монастир3, який був ліквідований у 1749 р. 4 У 1690 р. власником села збудовано нову дерев’яну будівлю5. В цій церкві зберігалася чудотворна ікона Пр. Богородиці (вивезена у 1915 р. в Росію і там пропала)6. Завдяки цьому село було відоме як значне відпустове місце. 9 серпня 1755 р. презенту на парафію, звільнену василиянами 1749 р., отримав священик Іван Котович7. Як свідчить акт візитації єпископа Михайла Куземського 1870 р., будівля була нововідремонтована8. З 1875 р. – православна. У 1896 р. поряд зі старою зведено нову дерев’яну церкву9.

Після першої світової війни відібрана у православної громади, розібрана і у 1937-1938 рр. на її місці споруджено мурований костел, в який перенесено бічні вівтарі з церкви10. В 1939-1944 рр. в селі діяла відновлена православна парафія в пристосованому приміщенні11.

1. Gil A. Prawosławna eparchia Chełmska do 1596 roku. – Lublin-Chełm, 1999. – S. 227.

2. KZSzP. Z. 5. Powiat Chełmski. – Warszawa, 1968. – S. 31.

3. Акты издаваемые Виленскою комиссиею для разбора древних актов. Том XXIII. – Вильна, 1896. – С. 323-324.

4. Модест еп. Холмская православная епархия. – Варшава, 1886.

5. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 351, аркуш 26.