^Кам’янський район

Рашків м-ко

За адмін.поділом 16 ст. Брацлавський повіт 16 ст.

За адмін.поділом 19 ст. Ольгопільський повіт 19 ст.

За адмін.поділом 20 ст. Кам’янський район

Коментар: На високому вису (70 саж. (150 м) заввишки) іж рр.Рашківка і Дністер було городище – неправильний 4-кутник, обнесений валом, на трьох рогах – обширні ронделі (характерна особливість укріплень 15 ст.). Біла городища був лісок Калаур. Це – замок Калаур чи Каравул, збудований кн. Вітовтом (відомий зі списку міст з договору кн.Свидригайла з Орденом 1402 р.). У 1617 р. замок спалений поляками (на догоду туркам, у відповідності до миру в Буші). Десь 1646 р. Целаріус писав, що це сильна фортеця на кордоні безлюдного степу. У 1654 р. П.Алепський бачив туту дерев’яний замок і 7 церков. Рашків узятий і сплюндрований П.Дорошенком у 1665 р., Я.Собеським у 1671 р., Ібрагім-пашою у 1675 р. У 18 ст. було 4 церкви; поміщик Тутолмін переніс церкву Успіння до с.Олексіївка, а церкву Знесіння – до с.Катеринівка [ПЦ]. З 1781 р. тут знаходився деканат Київської уніатської митрополії [Перковський А.Л. Довголітні люди на Правобережній Україні в 18 ст. – Український історичний журнал, 1966 р., № 2, с. 108]. 4 церкви [KSB, s. 46]. 2 церкви [ГСС, т. 4, с. 279]. 2 церкви є [КОд].

Література:

[Ролле Й.Й.] Савва Чаленко: из истории гайдамаков прошлого [18] века. – Киевская старина, 1887 г., № 11, с. 471 – 490.

Оповідання Й.Ролле (Antoni I. Szkice i opow. – Kraków: 1887, ser. 5) в перекладі Ю.Сіцінського. За книгою наказів 1728 – 1740 рр. Михайла Рогуського – рашківського губернатора маєтків Юрія Любомирського.

[Крачковський І.Ю.] Крачковский И.Ю. Описание путешествия антиохийского патриарха Макария как памятник арабской географической литературы и как источник для истории России в 17 в. – Советское востоковедение, 1949 г., т. 6, с. 185 – 198.

Патріарх Макарій та його син Павло приїздили до Москви двічи – в 1654 – 1656 рр. вони їхали через Україну (всього були в У. 73 дні), в 1666 – 1668 рр. – через Кавказ та Астрахань.

Церква Вознесіння
Церква Вознесіння