Церква св.Миколи та дзвіниця

Дерев’яні церква і дзвіниця знаходяться в північній частині міста.

Церква датується 1667 р. за написом на надпоріжнику південних дверей. Реконструйована в 1759 р. (напис над західним входом), ремонтована в 1867 р. (напис на одвірку південних дверей). Під час воєнних дій 1915 р. була трохи пошкоджена і в тому ж році відремонтована військовими інженерами.

Будівля – тризрубна, трибанева, зведена з сосново-го дерева на дубових підвалинах. У плані складається з квадратного центрального та прилеглих до нього гранчастих п’ятистінних зрубів вівтаря й бабинця. До вівтаря обабіч прилягають невеличкі закристії. Усі три об’єми накриті банями на восьмериках з домінантною центральною. Бані увінчані ліхтарями: центральна – глухим, бічні – наскрізними. Церкву оперезує опасання на стовпах. До неї ведуть два входи – з заходу і з півдня. Стіни до опасання відкриті, вище – вкриті ґонтом.

В інтер’єрі всі три об’єми мають відкритий до основи ліхтаря висотний простір. Біля західної стіни нави влаштовано хори. Стіни у всіх трьох частинах вкриті малюваннями 1905 р. (художник – Й.Сидорович). Іконостас був п’ятиярусним, різьбленим і позолоченим, датувався XVII ст. Намісні ікони датовані 1618 р. за написом на звороті ікони Христа.

Дзвіниця розташована по західній осі церкви. Датується вона 1762 р. за написом на зрубі. Квадратна в плані, двоярусна, каркасної конструкції споруда накрита чотиригранним наметовим дахом. Вертикально пошальовані стіни мають значний нахил до середини. Третій ярус вирішений відкритою аркадою-галереєю.

Пам’ятка реставрована в 1962 р. (архітектор – І.Старосольський) і в 1971 р. (архітектор – Л.Дмитрович).

Обидва об’єкти є цінними пам’ятками народної дерев’яної архітектури.

В.С.Вуйцик