Церква вірменська св.Миколи (№ 1)

Розмір зображення: 797:660 піксел

Вірменський собор св.Миколи засновано Синаном, сином Котлубея в 1398 р. Він же подарував храму служебник, написаний священником Стефаном в Сурхаті (м-ко Старий Крим) в 1349 р. В 1495 р. первісний будинок (дерев’яний ?) замінили кам’яним. Він був пошкоджений під час обстрілу 1672 р. Відремонтований в 1756 – 1767 рр., освячений в 1791 р. В 19 ст. використовувався як парафіяльний римо-католицький костел. Була стародавня ікона богоматері, привезена із Севастополя в 1830 р. [Сецинский Е.И. Исторические сведения и приходах и церквах Подольской епархии. 1. Каменецкий уезд. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1895 г., т. 7, с. 78 – 81].

Зруйнований більшовиками в 1930-х рр. [Брайчевський М.Ю. Кам’янець-Подільський – місто-музей. – Український історичний журнал, 1967 р., № 2, с. 108] Від нього лишилась тільки західна частина аркади, що раніше охоплювала собор з трьох боків. Територія його і посьогодні стоїть незабудованою пусткою. На розі ії знаходиться башта-дзвіниця, збудована в кінці 15 – на початку 16 ст. В 1633 р. в її першому ярусі влаштовано церкву св.Степаноса, стіни та склепіння розписані. Дзвіниця п’ятиярусна, та третьому і п’ятому ярусах є оборонні бійниці. Рестарація її закінчена в 1982 р. [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1986 г., т. 4, с. 138].

Костел св.Миколи (руїни) 14 – 18 ст. (вул.Вірменська) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Сучасна адреса – вул. Вірменська, 1.