2009 р. Польска брама, R.I.P.

Blacky (kamienczanka)

Мій приватний армагедон.

Думаю, тут не варто нагадувати, що це унікальний фортифікаційно-гідравлічний комплекс XVI ст. і бла-бла-бла. Це ще й досить крепка пам’ятка архітектури держ. значення. Буду говорити з Демчуком, піду завтра-післязавтра в дирекцію заповідника, буду дізнаватися. Поки що поговорила з місцевими.

Молода мама з дівчинкою, живе поруч з брамою:

– Як впала? Та вона ж і так завалена. О, точно. Впала.

Інша місцева жінка каже, що помітила катастрофу близько тижня тому.

Каміння лежить купою під брамою.

UPD: коментарі від історика, котрий не хоче називатися:

“Під’їхати там нереально. Стіна, що впала, мала кілька великих тріщин.

Навряд чи це справа кримінальна. В них (в ДІАЗу) є акт за минулий рік про аварійний стан, вони вимагали грошей на укріплення на 2009, навіть їх ніби виділили. Я боюсь, що зараз її з переляку – щоб скандалу не було – “реставруватимуть”.

З актів ДІАЗу:

“Надбрамна башта – стіни камяні частково збережені в незадовільному стані”. І з тим же формулюванням – висновок по всіх інших спорудах комплексу. На консервацію в 2008 році просили на неї 870 тис грв. Всього на реставрацію за проектом УКРзахідпроектреставрації – 1 млн 865 тис грв. станом на 2007 рік.

Так шо ДІАЗ про все попереджав – і навіть проект розроблений на реставрацію.