1967 р. Історія українського мистецтва

Розмір зображення: 878:1163 піксел

Польська брама в Кам’янці-Подільському. XVI ст. Реконструкція Є. Пламеницької. Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 38.

Значний інтерес являють укріплення Руської і Польської брам замка. Кожна з них складається з кількох брам, башт і мурів, об’єднаних в єдину систему, залежно від їхньої ролі в обороні переправ через ріку і входу до міста. Південна Руська брама мала первісно п’ять башт. Дві круглі містилися на обох берегах річки, а між ними був мур на арках. На мурі у вигляді критої галереї йшов обхід. Далі, біля скелястого берега, розташувалися башти, які обороняли послідовно розміщені три брами. Північна Польська брама майже точно повторює схему Руської.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 37.