Костел св.Петра і Павла (№ 22)

Розмір зображення: 800:549 піксел

Кафедральний костел 16 ст., дзвіниця 18 ст., брама 1781 р., семінарія 1782 р. (вул.К.Маркса) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 95].

Кафедральний костел 16 ст., дзвіниця 18 ст., брама 1781 р. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Комплекс споруд кафедрального костелу 16 – 18 ст. (вул.Татарська, 20) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

– вул. Татарська, 22.

Костел кафедральний св.Петра і Павла збудовано в 16 – 18 ст. С.Окольський стверджував, що костел заснував кн. Юрій Коріатович в 1370 р. Це його власний здогад, що не має документального підтвердження [Молчановский Н.В. Очерк известий о Подольской земле до 1434 г. – К.: 1885 г., с. 205].

Перший достовірно відомий католицький єпископ Кам’янця Олександр помер в 1411 р. Десь в цей час і був заснований кафедральний храм. Безсумнівно він існував в 1450 р., коли єпископ Павло дав надання його канонікам [там же, с. 342, 345]. Первісно був дерев’яний. До заслуг біскупа Матфія (1471 – 1493 рр.) відносять і відбудову цього костелу [Ульяновський В.І. Історія церкви та релігійної думки в Україні. – К.: Либідь, 1994 р., т. 2, с. 131].

Як гадав Й.Ролле, існуюча кам’яна споруда збудована біскупом Яном Бучацьким (1502 – 1517 рр.). Вівтар його був орієнтований на захід для того, щоб розвернути головний вхід на схід, в бік центральної площі міста. В 16 ст. споруджено каплицю перед західним фасадом (основу мінарету); в 1547 – 1563 рр. біскуп Леонард Слончевський прибудував каплицю біля південного фасаду. Після пожежі 1616 р. костел відновлено перед 1621 р. Ренесансна каплиця з півночі прибудована в 1 чверті 17 ст., південна каплиця – в 1627 – 1640 рр. Готичний пресбітеріум (по ширині середнього нефа) та ризниця з півночі збудовані в 1646 – 1648 рр. біскупом Михайлом Дзялинським. Під час цієї перебудови вівтар було перенесено в східну частину костелу, в новозбудований пресбітеріум. За турків костел був перетворений на мечеть, після відновлення польської влади в місті ремонтувався (1699 р.). В середині 18 ст. за біскупа Миколи Дембовського опоряджений бароковим декором. Прямокутна ризниця на південь від вівтаря збудована в 1760 – 1795 рр., південна псевдоготична паперть – в 1842 – 1855 рр. Після пожежі 1862 р. гонтовий дах замінено залізним.

Центральний неф костелу звужується на захід, як в Успенській церкві в с.Зимне біля Володимира. Тому, можливо, в основі костелу лежить якась давніша споруда (православна церква ?).

В 18 ст. художник Йосиф Прехтль виконав розписи костелу та образи св.Трійці й св.Яна Непомука [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 156]. Перший з них в 1854 р. передано у костел м-ка Жванчик.

Дзіниця споруджена в 1646 – 1648 рр., в середині 18 ст. зроблено бароковий декор. Після пожежі 1862 р. гонтовий дах замінено залізним.

Тріумфальна брама споруджена в 1781 р. з нагоди приїзду до міста короля Станіслава-Августа, реставрувалась в 1947 – 1948, 1982 рр.

Будинок семінарії спорудено в 1756 р.; після 1945 р., розтесано вікна, частково зрубано пілястри.

Мінарет споруджено за часів турецького панування. В 1756 р. він був увінчаний триметровою скульптурою Богородиці, виготовленою в Гданську, яка була додатково укріплена в 1783 р. Після удару блискавки в 1820 р. мінарет відремонтовано в 1823 р. [Сецинский Е.И. Исторические сведения и приходах и церквах Подольской епархии. 1. Каменецкий уезд. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1895 г., т. 7, с. 72 – 75; Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1986 г., т. 4, с. 172 – 174].