Житловий будинок (№ 23)

Житловий будинок по вул.Татарській, 23

Є пам’яткою архітектури місцевого значення (Протокол ОВК від 11.12.84 р. №182-Р). Відомий з кінця XVII ст. як будинок Кипріяна Томашевича. В першій половині XVIII ст. тут знаходився фахверковий будинок, до середини ХІХ ст. в ньому був заїзд, в кінці ХІХ ст. перебудований.

Час побудови выдносять до XVII-XVIII ст. У другій половині XIX ст. був перебудований, надбудований другий поверх, в 50-х рр. XX ст. реконструкція, надбудований третій поверх. Архітектор М. Баллог. Будинок прямокутний в плані. Конструкція виконана з камню-вапняку, цегли, конструкції склепінчасті, плоскі.

Двоповерховий кам’яно-цегляний будинок. Інститутом Київ НДІТІАМ розроблені екскізні пропозиції по реконструкції та реставрації будинку.