Новий замок розташований на відстані 23 м на захід від Старого замку. Побудований він 1621 р. за проектом французького військового інженера Т.Шомберга з метою приведення обороноздатності замку у відповідність до новацій у тактиці облоги міст, зокрема протистояння дальнобійній артилерії. Замок є орільонним горнверком староголландської системи. Між північно-східним контрескарпом та пругрм скелі, в межах відтинку дороги, що проходила повз Новий та Старий замки до Замкового мосту, одночасно з Новим замком Т.Шомберг збудував Підзамецьку браму. У 50-х роках XVII ст. та в 1672 р. замок двічі був пошкоджений. Роботи з його відновлення в 1763-1765 рр. та реконструкцію 1771 р. Підзамецької брами проводив комендант фортеці, військовий інженер і архітектор Ян де Вітте. Роботи тривали й пізніше, наприкінці XVIII та на початку XIX ст.

Нині укріплення втратили геометричну чіткість, місцями опливли. Найкращу збереженість (на висоту до 8..10 м) мають північно-східна й північно-західна частини укріплення – з ровом, північною оріль-онною батареєю та казематованими кофрами. Від Підзамецької брами залишився фрагмент мурування північно-східного пілону.

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 259.