1968 р. По Україні

Г. Н. Логвин

1968 р. По Україні

Розмір зображення: 800:548 піксел

Воздвиженська церква на Корвасарах в Кам’янці-Подільському. 1799 р. Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 285.

На південному боці замка є передмістя Корвасари, де був караван-сарай східних купців. Там збереглася дерев’яна церква Різдва – один з оригінальних подільських дерев’яних храмів з дзвіницею, приставленою впритул до бабинця. В повідь Смотрич інколи заливав низький берег, тому церкву поставили на підмурок, чим не тільки досягли захисту від повені, але й надали будівлі більшої виразності. Для цієї невеликої тридільної однобанної споруди характерне тонко знайдене співвідношення бічних зрубів до центральної бані простого наметового типу, що нагадує первісні верхи церкви-твердині в Сутківцях. Башта-дзвіниця порушила рівновагу центральної композиції, вписала нотки динаміки, надала мальовничості. її композиція «четверик на четверику» проста і виразна, а м’яких обрисів, з увігнутими гранями, високий наметовий верх чудово пасує як до форм храму, так і до архітектури оборонних споруд, що височать над Корвасарами. Іграшкова дерев’яна будівля і могутні мури замка, здавалося б, ніяк не можуть становити єдиний ансамбль; тим часом вони якось дуже природно злиті в єдине ціле.

З цієї церкви походить гаптована плащаниця. На величезному покривалі ніжно-золотистого тону вигаптувано в центрі постать Христа, яка вражає лаконізмом і гостротою рисунка. Всі зайві подробиці вишивальник опустив, зосередивши увагу на мертвому. Над ним у скорботі схилилися вісім постатей. Ці постаті й округлі лінії німбів утворюють певний ритм, спрямований на центральну фігуру. Неширокий бордюр з вісімнадцятьма півпостатями, вкомпонованими в кола, добре контрастує з центральним зображенням, підкреслюючи його значимість. Плащаниця зберігається в Кам’янець-Подільському музеї і є цікавим утвором XVI ст.

Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 286 – 287.