2008 р. Кам’янецький час

Михайло Василевський

Дата: 18.01.2008

Старе місто. Той самий годинник на ратуші, що вперше сповістив дзвонами громадян Кам’янця: настав 1884 рік. Настав і минув давно. Нове покоління, серед якого городяни і гості міста чи не з усього світу, зустрічають 2008-й за «кам’янецьким» часом. Слухаючи ті ж дзвони, вдивляючись у давнє каміння споруд, загадують найпотаємніші бажання, думають про далеке-близьке минуле та прийдешнє.

У Кам’янці кожна будівля має свою історію, свою таємницю, свою легенду. Неповторна атмосфера стародавнього міста, де у глибокому каньйоні несе свої води річка Смотрич, налаштовує на особливе сприйняття світла Віфлеємської зірки, дає волю уяві.

Площа перед реставрованою ратушею, пам’яткою архітектури XIV-XVIII століть, велелюдна і в ці дні. Туристи фотографуються на тлі головної ялинки міста і стародавньої будівлі, телефонують з мобільних близьким і знайомим – вітають із Новим роком і Різдвом, розповідають про свої незабутні враження. Відтак спілкуються із Снігуронькою і Дідом Морозом, які напередодні пройшли у колоні вулицями міста і перемогли у конкурсі, аби зустрічати людей саме на тому місці, що століттями було центром життя Кам’янця.

Тут засідав магістрат, ухвалював рішення суд. А тепер – музей Магдебурзького права і грошей. І тут-таки, у підземеллі, – експозиція «Суд у середньовічному Кам’янці». Нічого не вдієш, що було, те було…

Потім городяни і гості йдуть Замковим мостом, що, за однією із версій, був побудований римлянами у II столітті, до Старої фортеці. По-особливому сприймається у новітньому освітленні кожна з 11 башт. Найвища названа Папською. Бо була збудована на кошти Римського Папи Юлія II. Ще вона називається Кармелюковою – в ній тричі був ув’язнений Устим Кармелюк.

Тут і відкопана археологами Чорна башта. Відкриття 2007 року. Підсумовуючи результати роботи у 2007 році, «батьки» Кам’янця визначили 50 найуспішніших проектів. «Було з чого вибирати і у соціальній, і в економічній сфері», – каже завідувач організаційно-контрольним відділом міської ради Валерій Клименко.

І було з чого вибирати організаторам конкурсу «Різдво у нашому домі». Трудівники громадського харчування Кам’янця-Подільського змагалися: чия кутя найкраща? Місто стає туристичною Меккою. Те, що тут є на що подивитися, – зрозуміло. Та, нарешті, тут є де зупинитися і одержати сервіс за найвищими стандартами. На берегах річки часу з’являються нові заклади європейського зразка. Гармонійно поєднується сиве минуле із сьогоднішнім і майбутнім.