Тарновський Василь Васильович

О.Рокачевський. Портрет В.Тарновського. Автолітографія. Кінець 19 ст.

Джерело: Українська графіка 11 – початку 20 ст. – К.: Мистецтво, 1994 р., с. 163 (№ 309).

Тарновський Василь Васильович (старший, 1810 – 1866) – український громадський і культурно-освітній діяч. Походив із козацько-старшинського роду Тарновських. Батько В.Тарновського (молодшого). Навчався у Ніжинському ліцеї, де товаришував з М.Гоголем. Закінчив Московський ун-т. Мав родовий маєток у с. Потоках (тепер село Потік Миронівського р-ну Київської обл.) та в с.Качанівці (тепер Ічнянського р-ну Чернігівської обл.). У гостях у нього бували М.Костомаров, Т.Шевченко, В.Білозерський, П.Куліш. Листувався з Т.Шевченком. Брав участь у підготовці селянської реформи. У 1860 входив до складу редакційної комісії в Петербурзі, що готувала проект реформи. Належачи до ліберально-поміркованої частини поміщиків, виступав за надання кріпакам свободи за викуп. Автор праць з історії розвитку українського права «Юридичний побут Малоросії», «Про ділимість сімейств у Малоросії» (1853). За сприяння Т. видано «Записки про Південну Русь» (1856-57) та «Чорну раду» П. Куліша.

Г.К.Швидько

Джерело: Українське козацтво: мала енциклопедія. – К.: Генеза, 2002 р., с. 477 – 478.