Тарновський Григорій Степанович

Розмір зображення: 665:836 піксел

Тарновський М. Портрет Г.С.Тарновського. Папір, олівець, білило. 1840-і роки. Національний художній музей України.

Джерело: Повесть Тараса Шевченко ‘Художник’: иллюстрации, документы. – К.: Мистецтво, 1989 г., с. 201 (ідентична репродукція: Степовик Д.В. Українське мистецтво 1 половини 19 ст. – К.: Мистецтво, 1982 р., с. 131).

Тарновский Григорий Степанович (1788-1853) – украинский помещик-меценат. В своем имении Качановке в разное время принимал Н.Гоголя, М.Глинку, С.Гулака-Артемовского, Л.Жемчужникова, В.Штернберга, Н.Маркевича и многих других известных людей. Имел оркестр из крепостных музыкантов. Штернберг познакомил Шевченко с Тарновским в Петербурге. В 1843 г. Тарас Григорьевич посетил Качановку. Наблюдения Шевченко над крепостным бытом Качановки дали ему материал для создания повести «Музыкант», где он изобразил Тарновского под именем помещика Арновского.

Джерело: Повесть Тараса Шевченко ‘Художник’: иллюстрации, документы. – К.: Мистецтво, 1989 г., с. 201.

Тарновський Григорій Степанович (1788 – 1853) український меценат. Походив з козацько-старшинського роду Тарновських. Дядько В.Тарновського (старшого). Мав власний кріпосний театр, зібрав велику бібліотеку і створив картинну галерею. В його маєтках Качанівці (тепер Ічнянського р-ну Чернігівської обл.) та Потоках (тепер с.Потік Миронівського р-ну Київської обл.) у різний час побували М.Гоголь, М.Глінка, С.Гулак-Артемовський, М.Максимович, Л.Жемчужников, М.Маркевич, П.Забіла та ін. У 1839 познайомився з Т.Шевченком, який в 1843 і 1845 гостював у його маєтках. Т.Шевченко на замовлення Т. виконав кілька художніх творів, зокрема картину «Катерина».

Г.К.Швидько

Джерело: Українське козацтво: мала енциклопедія. – К.: Генеза, 2002 р., с. 478.