Служби

Служби

Розмір зображення: 800:492 піксел

Службы, 30-е – 40-е годы XIX в. Расположенные на парадном дворе усадьбы два здания служб идентичны по своим архитектурным формам, Постройки в стиле позднего классицизма, из кирпича основные объемы, мезонины – деревянные, прямоугольные в плане, оштукатурены. Центральная часть главного фасада акцентирована огромной полуциркульной нишей, в которую вписан портик тосканского ордера первого этажа, поддерживающий балкон мезонина с балюстрадой. Скульптуры спящих львов установлены по бокам главных входов. Сооружения включены в композицию парадного двора ансамбля.

Джерело: Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: 1986 г., т. 4, с. 297.

Служби замикають парадне подвір’я з південно-східного та південно-західного боків. Побудовані в 1830-1840-х роках з дерева. У 1866-1897 pp. дерев’яні стіни 1-го поверху замінені цегляними.

Служби споруджені у формах класицизму і майже ідентичні за архітектурним вирішенням: прямокутні в плані, одноповерхові, на підвалах, з центральними мезонінами. Внутрішнє розпланування служб – дворядове; вздовж поперечної осі розташовано два суміжні тамбури, в одному з яких – дерев’яні сходи. Головний (з боку подвір’я) фасад акцентовано півциркульною лоджією. У рівні 1-го поверху лоджії влаштовано двоколонний портик, який несе балкон мезоніну з балюстрадою. Рустовані фасади 1-го поверху мають вікна з замковими каменями. Пластичний акцент утворюють дві кам’яні фігури лежачих левів, які фланкують головні входи.

О. І. Тищенко

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 300.