Альтанка М.І.Глінки

Альтанка М.І.Глінки

Павильон Глинки, 30-е годы XIX в. Расположен на вершине холма на территории парка. Выполнен в формах романтизма. Претерпело некоторые изменения в конце XIX в. Во время Великой Отечественной войны поврежден, восстановлен в 1947 г. Тогда же, вероятно, появилась живопись в медальонах.

Сооружение из кирпича, оштукатурено, восьмиугольное в плане, причем грани, отвечающие основным осям, шире граней по диагональным осям, перекрыто куполом и увенчано фигурным шпилем, Под павильоном в толще холма находится подвал со сводом, с декоративными нишами и внутристенной лестницей. Подвал имеет четыре дверных проема, три из них заложены. Перед входами – трапециевидные площадки, ограниченные подпорными стенами, сооруженными по срезу холма.

Окна и двери имеют стрельчатую форму. Фасады украшены медальонами, расписанными по сюжетам оперы «Руслан и Людмила». Покрытие пола – металлическая плитка. Основные габариты: высота с подвалом 16 м, ширина 8,3 м.

Павильон – интересный образец парковой архитектуры малых форм начала XIX в., гармонично сочетающейся с природным окружением. По преданию в павильоне композитор М.И. Глинка работал над оперой «Руслан и Людмила».

Джерело: Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: 1986 г., т. 4, с. 297-298.

Альтанка М.І.Глінки. Розташована на території Качанівського парку. Споруджена в 30-і рр. 19 ст. у формах романтизму. Названа на честь російського композитора М.І.Глінки, який бував у Качанівці і любив працювати в цьому місці. Перебудовалася в кінці 19 ст. Споруда восьмикутна у плані, перекрита куполом, що завершується фігурним шпилем Під альтанкою розташоване підвальне приміщення з декоративними нішами. Вікна та двері мають стрільчасту форму. Під час Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр. альтанку було зруйновано, відбудовано в 1947 р. Тоді ж фасади прикрашено медальйонами, розписаними на сюжети опери «Руслан і Людмила».

Джерело: Чернігівщина: енциклопедичний довідник. – К.: 1990 р., с. 167.

Альтанка М. Глінки розташована в північно-західній частині парку на пагорбі. Названа так на честь видатного російського композитора, який працював тут над оперою “Руслан і Людмила” (1838 p.). Побудована у 1830-ті роки, а наприкінці XIX ст. дещо змінена.

Альтанка – одноповерхова, восьмигранна, на склепінчастому підвалі, увінчана банею з фігурним шпилем. Павільйон та підвал – однокамерні; у товщі підвального муру розташовані сходи. Цегляні стіни потиньковані; баня укрита покрівельним залізом по дерев’яних кроквах, а підлога – металевими плитками. Фасади прорізані стрілчастими отворами чотирьох входів (по великих гранях) та вікон.

Під час Другої світової війни альтанка була пошкоджена і в 1947 р. відновлена. Тоді ж фасади були прикрашені медальйонами, чотири з яких (над входами) розмальовані за сюжетами опери “Руслан і Людмила”.

Альтанка є оригінальним зразком паркової архітектури малих форм.

О. І. Тищенко