2009 р. Микола Томенко: Качанівка може бути центром культурного життя

Дата: 29.04.2009

«Дендропарк «Качанівка» може стати одним з центрів українського культурного життя», – сказав Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко на нараді у Національному історико-культурному заповіднику «Качанівка». У нараді також брали участь перший заступник Міністра культури, голова наглядової ради Заповідника Владислав Корнієнко, народний депутат України Валерій Дубіль та працівники Заповідника.

Як відомо, М. Томенко виступав організатором низки заходів по відродженню цього об’єкта. З його ініціативи пройшов фестиваль «ЕтноОсінь: Зоряна осінь в Качанівці». Його метою було відкриття для широкого загалу маловідомої, але справжньої перлини української культури – Національного історико-культурного заповідника «Качанівка».

Заступник Голови Верховної Ради поінформував, що в період його діяльності в Уряді активно фінансувалася реконструкція Дендропарку. «Під час моєї роботи Віце-прем’єр-міністром з гуманітарних та соціальних питань Національний історико-культурний заповідник «Качанівка» був одним з об’єктів, до відродження якого Уряд привернув державну увагу, в тому числі і надавав фінансову підтримку», – розповів він.

«Я переконаний, що зараз необхідно продовжити процес реставрації усіх споруд цього заповідника для того, щоб «Качанівка» повноцінно могла приймати у себе не лише українських, а й іноземних туристів», – наголосив М. Томенко. Він також зазначив, що «сьогодні загальновідома ситуація з бюджетними коштами, однак відновлення та відродження «Качанівки» не повинно зупинитися». Віце-спікер запропонував громадським діячам та представникам бізнесу далі продовжувати розпочату роботу.

Під час сьогоднішньої наради, зокрема, був обговорений проект відновлення центральної паркової алеї за кошти громадських діячів та підприємців. Микола Томенко закликав всіх бути оптимістами «кризи приходять і відходять, а об’єкти української культури необхідно відроджувати». Він наголосив, що «ця унікальна історична пам’ятка має повернути собі одне зі своїх головних призначень бути місцем для спілкування української та російської інтелігенції».

Перебуваючи на Чернігівщині, Заступник Голови Верховної Ради України також зустрівся зі студентами філологічного та історичного факультетів Ніжинського педагогічного університету та презентував їм свою книгу «Український романтик Микола Гоголь».

Джерело: “Високий вал”