2007 р. Унікальна піч черняхівської культури

Анна Козюта

Дата: 21.08.2007

Археологічна експедиція, яку організував Інститут українознавства ім. Івана Крип’якевича НАН України, завершила розкопки поблизу села Єзуполя Тисменицького району Івано-Франківської області.

Група натрапила на унікальну піч, яка датується II-IV ст. нашої ери.

Як розповів керівник експедиції, завідувач відділу археології Інституту українознавства ім. Івана Крип’якевича Олександр Ситник, піч викопана у крутому схилі Дністра, обмазана зсередини. Перед піччю був майданчик, на якому археологи знайшли кілька фрагментів битого посуду, керамічних горщиків. Саме за характерними ознаками ліплення й орнаменту горщиків фахівці встановили приблизну дату народження цієї пічки, а також те, що вона належить до пам’яток так званої черняхівської культури.

Також вчені схильні вважати, що це не була піч для щоденного вжитку – у ній кілька разів на тиждень випікали хліб. Пам’ятку такого роду в Західній Україні розкопали вперше.

Крім унікальної печі, експедиція знайшла також близько 200 предметів доби палеоліту, серед яких наконечники списів, скребла, також рештки вогнищ, кістки. На підставі цих знахідок археологи змогли відтворити природничу ситуацію і рід занять людей. Отже, неандертальці, що жили на цьому місці, були мисливцями, полювали на коней, оленів і диких кабанів.

Археологічні дослідження поблизу Єзуполя почались ще у 90-х роках минулого століття, відкрив цю пам’ятку геолог Андрій Богуцький. Найнижчий культурний шар стоянки (всього їх три) має вік близько 100 тисяч років і є пам’яткою європейського рівня. Про нього писали навіть за кордоном – у Польщі, Німеччині, Бельгії.

Джерело: “Високий замок”