1975 р. Паспортна інформація

Скіфське городище

Пам’ятка археології

7-5 ст. до н.е.

Вінницька обл., Вінницький р-н, с. Якушинці, в 1,5 км на північний схід від села, в лісі.

Загальний опис:

Городище складномисове – ландшафт сформовано двома невеличкими безіменними річками. Захищено трьома лініями валів. Центральна частина городища витягнута з півночі на південь та огорожена невисоким (до 1,5 м) валом і глибоким ровом. Розміри цієї частини городища – 340×130 м. Центральна частина городища – замчище, захищена ще однією лінією вала та ровом. В західній частині замчища помітний в’їзд. Зовнішня (третя) лінія валів охоплює територію розміром 400×250 м.

Центральна частина укріпленого поселення має невиразний культурний шар.

По характеру укріплень та розмірам городище можна віднести до типово скіфських поселень.

Відкрито у 1899 р. Ю.Сіцінським, який включив його до складеної ним карти археологічних пам’яток Поділля. Матеріали досліджень зберігаються в Ермітажі та ІА НАН України. У 1946 р. проводились дослідження Південно-Подільською археологічною експедицією під керівництвом М.І. Артамонова.

У 1947 р. городище повторно досліджував Д.Т. Березовець.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно рішення Вінницького обласного виконавчого комітету Ради депутатів трудящих № 313 від 10.06.1971 р.

Охоронний № : 148.

Основна бібліографія, архівні дані:

Сецинский Е. Археологическая карта Подольской губернии // Труды XI Археологического съезда в Киеве в 1899 г.- М., 1901.- Т.1.- С.231.

Артамонов М.И. Научный отчет / НА ИА АН УССР.- 1946/12.- С.81-83.

Березовець Д.Т. Науковий звіт / НА ІА АН УРСР.- 1947/32.- С.28-30.