1998 р. Церкви України: Перемиська єпархія

c. Яблонів (Яблунів).

Турківський.

Церква Благовіщення Пр. Богородиці. 1838.

Парафія, яка вже існувала у 1562 – 1563 pp. (у Національному музеї у Львові зберігається ікона «Преображення» з 1580-х років) отримала ерекційну грамоту від короля Яна Казимира у 1660 р. Попередня дерев’яна церква св. арх. Михайла походила з початку XVIII ст. Історія будівниціва нової триверхої церкви бойківського типу написана на одвірку (латинськими літерами):«Sia Cerkow wybudowana Roku 1838 Мауster loan Nastasyneć z Krasnoho. // Luć Chariw Fundator. Onyfro Ulyneć cieśla. // Yandriy Hołod opikun». У 1900 р. церква отримала новий іконостас з 38 образами. Відновлювалася у 1928 р. Поряд з церквою тоді ж майстер И. Гомзяк збудував нову триярусну дерев’яну дзвіницю. З 1946 по 1989 р. церква стояла зачиненою.

Драган М. Українські деревляні церкви. – Львів, 1937, с. 33, 89.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 122 – 124.