Федуско. Благовіщення. Ікона 1579 р.

Розмір зображення: 711:800 піксел

Федуско з Самбора. Благовіщення. Ікона з Наконечного [Не з Наконечного, а з Іванич. В підписі помилка.]. 1579 р. Харківський художній музей.

До кола майстра ікон з Наконечного належить і Федуско із Самбора, автор величавого і разом з тим сповненого радісного збудження «Благовіщення» 1579 року, виконаного для однієї з волинських церков, як про це свідчить фундаторський напис на поземі (Харківський художній музей).

Особливістю манери Федуска є орнаментально-декоративне трактування архітектурних форм з елементами ренесансного декору, силуетність зображення та деяка укороченість постатей, накладання фарб тонким прозорим шаром з виразним протиставленням кольорів – темних і ясних, холодних і теплих, відсутність вибілювання. Посилення контурів згущеними чорними штрихами створює місцями в драпіровках глибокі тіні, чим підкреслюється пластика об’ємів (с. 270).

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 273.