2007 р. Украдене щастя

Олег Боровський

Потай вивезені з України фрески Бруно Шульца можуть залишитися в Ізраїлі

Україна та Ізраїль проводять таємні переговори стосовно викрадених фресок Бруно Шульца, повідомила в середу на цьому тижні польська газета «Жечпосполіта». Польська сторона висловлює жаль, що українці не проконсультувалися з нею і діють самостійно.

Ця справа тягнеться з 2001 року, і «УМ» свого часу в подробицях інформувала про неї. Але варто нагадати, що того року в Дрогобичі, в колишній польській віллі, яка тепер перероблена на багатоквартирний будинок, на стінах одного з помешкань, де жили старенькі пенсіонери, було виявлено фрески видатного польського художника та письменника єврейського походження Бруно Шульца, намальовані незадовго до його розстрілу в гестапо 1942 року.

Не встигли польські та українські фахiвцi взятися за їхню реставрацію, як фрески шляхом підкупу та злочинного сприяння місцевої дрогобицької влади були викрадені представниками розташованого в Єрусалимі єврейського інституту «Яд Вашем» і таємно вивезені через кордон до Ізраїлю. Цей зухвалий акт ізраїльтян викликав обурення. I українська, i польська сторони в один голос закликали євреїв повернути безцінні малюнки.

Але у вівторок на цьому тижні ізраїльська газета «Хаарец» повідомила, що Україна певний час веде самостійні переговори з ізраїльтянами і обидві сторони вже близькі до порозуміння. «Це правда, ми проводимо переговори на дипломатичному рівні. Ізраїльська сторона зайняла дуже жорстку позицію, але видно, що також бажає владнати цю справу», – повідомив «Жечпосполитій» прес-аташе Посольства України в Тель-Авіві Максим Осаволюк.

І пояснив суть угоди: «Ми найбільш зацікавлені в тому, щоб фрески були визнані власністю України. Я супроводжував нашого міністра культури під час огляду ним фресок в iнституті «Яд Вашем». Я не експерт, але мені здається, що вони в були в хорошому стані. Їх зберігають у таких своєрідних коробках. Чи Польща повинна бути запрошена до цих переговорів? Я не можу відповісти на це запитання».

Історик з iнституту «Яд Вашем» професор Ісраель Гутман так прокоментував «Жечпосполитій» ситуацію: «Я не маю нічого проти, щоб формально визнати фрески власністю України. Хай це так буде називатися, але головне, щоб вони зберігалися в Єрусалимі. Звичайно, Шульц був польським письменником, був дуже пов’язаний з Польщею, писав польською мовою. Але ці особливі мистецькі твори є елементом єврейської спадщини. Елементом історії Голокосту. Мене дивує, що хтось має до нас претензії, що ми перевезли ці малюнки».

Тож викрадення мистецьких творів і наступне контрабандне перевезення через кордон у євреїв називається «перевезенням». Але зухвалість єврейської сторони дивує все ж менше, ніж поступливість української. Ізраїльтяни визнають, що фрески є власністю української держави і були вивезені нелегально, а Україна в обмін на це дозволить, щоб ці мистецькі твори залишилися в музеї «Яд Вашем» в ранзі «позиченого експоната».

Польща шокована такою безхребетністю та беззубістю української сторони і надалі вважає, що малюнки мають бути якнайшвидше повернуті Україні. «Хоча з точки зору міжнародного права ми не є стороною конфлікту, але нас повинні були запросити до переговорів чи принаймні поінформувати про них», – заявив «Жечпосполитій» представник Посольства Польщі в Тель-Авіві.

Новиною про українсько-польські переговори також неприємно вражене міністерство культури та національної спадщини Польщі. Представники міністерства нагадують, що відповідно до узгоджених з українською стороною планiв, у віллі в Дрогобичі мав бути створений спільний українсько-польський музей видатного польського письменника, який щороку приваблював би до міста тисячі закордонних туристів.

Директор департаменту у справах польської культурної спадщини за кордоном Яцек Міллер вражений невиправданою поступливістю української сторони і вважає, що справа повернення фресок повинна стати однією з головних тем під час міжнародної українсько-польської конференції, яка невдовзі відбудеться в Варшаві. Тим більше що українську делегацію на ній буде очолювати заступник міністра культури Тимофій Кохан, який і проводить переговори з ізраїльтянами у справі фресок.

Не завадило б нашим діячам від культури та дипломатії навчитися в ізраїльтян та поляків відстоювати національні інтереси. А наразі щось підказує, що викрадені фрески назавжди залишаться в Ізраїлі, а ми будемо робити таку міну, як той селянин, у якого пан забрав дружину-красуню до палацу в коханки, а він гордо розповідає сусідам, що молодиця i надалі вважається його дружиною.

Коментар

Тимофій Кохан, заступник міністра культури і туризму України:

- Дипломатія – це не шлях ультиматумів, бо він не приведе до вирішення питання. МЗС України має чітку позицію, що ці фрески були незаконно вивезені з України, ми її підтримуємо і вважаємо, що це має бути власністю нашої держави. Але це компетенція не тільки Мінкульту і «Яд Вашему», це набагато серйозніший політичний рівень. Тому нам треба подумати і знайти таку форму співпраці з ізраїльською стороною, яка б дала позитивний результат.

Під час Днів України в Ізраїлі наш посол і я оглянули фрески Бруно Шульца, вивезені з Дрогобича, зберігаються вони в належному стані, упаковані в три коробки, підтримується відповідний температурний режим і режим вологості. Я запитав, як Ізраїль бачить подальшу долю цих пам’яток. Офіційні особи мені відповіли, що зараз іде процес консервації фресок, реставрації, і коли він закінчиться, ми відновимо переговорний процес.

Хочу запевнити, що Мінкульт ніколи не піде на те, щоб ці фрески віддати іншій державі.

Джерело: “Україна молода”