Церква св.духа

Церква св.духа

Розмір зображення: 800:544 піксел

Церква св.духа розташована на цвинтарі, на нижньому кінці села, на горбі над головним шляхом. Вівтарем вона орієнтована на південний схід. Дзвіниця (дерев.) розташована на північ від церкви (в позиції А4). Спостереження М.І.Жарких, 10.08.1990 р.

с. Ільник Запорозький (Ільник).

Турківський.

Церква Зіслання св. Духа. 1645.

Збудована на присілку Заприще у 1645 p., як свідчить інвентар 1834 р. Хоча, судячи з обмірів М. Драґана, збудована давніше, у XVI ст., a y 1645 p. добудували бабинець. Це була мурована тридільна споруда, верхи якої, виведені з дерева, вкривали пірамідальні намети, криті ґонтами. У 1676 р. отримала привілей від польського короля Яна III Собєського. У 1928 р. церкву реконструйовано за проектом Євгена Нагірного, з частковою розбіркою пам’яткової споруди (склепіння, стіни і ін.). Будівельні роботи вів Казимир Жеребецький з Турки. Тепер це мурована, хрещата в плані триверха церква. Наву на циліндричному барабані вінчає сферична баня з ліхтарем і маківкою. Над вівтарем і бабинцем на четверику з одним заломом підносяться пірамідальні наметові верхи. З 1958 по 1989р . стояла зачиненою, тепер належить до громади УПЦ (Московський патріархат).

Державний архів Львівської області, фонд 1, опис 25, справа № 1647.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 676 – 677.