Церква св.Трійці

Церква св.Трійці

Розмір зображення: 800:766 піксел

Дерев’яна церква св.отців 1924 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 87].

Ільківці Мукачівський район

Дзвіниця. 1925.

Церква св. Трійці. 1930-і роки. (УПЦ)

Населення села, заснованого в 1608 р., на кінець 19 ст.. становило 73 особи.

Дерев’яна церква, яка спочатку присвятили Христу Царю, – одна з небагатьох, збережених на Мукачівщині. Досить пізня за часом створення, вона, однак, збудована в добрій традиції народної архітектури.

За спогадами місцевих жителів, церкву збудували майстри з Чинадієва Іван Садварі та Коструб. Невеличке сільце будувало церкву важко і довго. Дерево селяни носили з лісу на плечах. Розказують, що планували збудувати більш видовжену церкву (біля ґанку видно сліди фундаменту), але коштів вистачило лише на меншу споруду. Закритий ґанок, здається, збудували пізніше.

Враження від церкви псує бляшаний дах, але обшиті ґонтом стіни випромінюють тепло, властиве дерев яним сільським хатам і старим церквам. У наві на підставках для хоругов вирізали дату – 1947 та ініціали (очевидно, різьбяра) – Ю. Г. К.

Біля церкви стоїть ладна дерев’яна дзвіниця, збудована в 1925 р. Цю дату вирізали на дерев’яній конструкції, яка тримає дзвони, виготовлені також у 1925 р.

Біля церкви стоїть гарно різьблений, різнокольорово пофарбований дерев’яний хрест з 1932 р.