Коломия м

Історичні адміністративні поділи

Перша згадка: 1240 р.; в 1405 р. надано магдебурзьке право [Історія міст і сіл УРСР : Івано-Франківська область. – К. : ГРУРЕ, 1971 р.].

Історичне населене місце; дата заснування/першої згадки перед 1240 р. [Постанова Кабінету міністрів УРСР “Про затвердження Списку історичних населених місць України” № 878 від 26.07.2001 р.].

Корисна колекція планів міста:

Цифрова карта міста: .

Також у Коломиї привертають увагу такі пам’ятки:

Вул. Б. Хмельницького – Вілли поч. 20 ст. № 46, 48.

Вул. Р. Шухевича, 80 – будинок повітової ради (1875 р.), у 2018 р. – Музей історії Коломиї.

Бульвар Лесі Українки:

житловий будинок (№ 7, кін. 19 ст.), у 2018 р. – бібліотека № 1 для дорослих;

Пам’ятник-статуя Пречистої Діви Марії біля гардинної фабрики, відкритий 1999 р. Автор: Роман Захарчук

Вул. Шевченка – житлові будинки (№ 26, кін. 19 ст.; № 31, поч. 20 ст.)

Вул. С. Петлюри:

Будинок культури (№ 11, поч. 20 ст.)

Пам’ятний знак єврейських поховань

Вул. Драгоманова – будинок банку (№ 1, поч. 20 ст.)

Вул. Крип’якевича – вокзал (1860 р., № 13)

Привокзальн площа – Пам’ятник Степану Бандері

Копія пам’ятника в с.Угринів, встановлено за рішенням громади, як знак протесту проти зруйнування пам’ятника С.Бандери в с.Угринові. Скульптор: Віталій Рожик. Стилізоване зображення тризуба з барельєфом, гіпс, цемент, кована мідь. Висота: 3,1 м х 0,7. 1991 р., реконстр. 1998 р.

Площа Героїв – Братська могила воїнів Радянської армії, які загинули при визволенні Коломиї (571 чол.). Меморіальний комплекс „Увінчання героїв” (архітектор – Миханько Олександр Микитович). Могили обкладені плитами, на яких написано прізвища загиблих. З 1954 року встановлено установку «вічного вогню». В 1986 проведено реконструкцію

Парк ім. Кирила Трильовського:

Пам’ятник Кирилу Трильовському, Громадському діячеві, засновнику товариства «Січ» і «Українські Січові Стрільці», на прямокутному постаменті бронзове погруддя. Автор: Володимир Одрехівський (м.Львів). Бетон (постамент 2,5 х 0,5 м), бронза погруддя (0,60 м). 1997 р.

Пам’ятник Адаму Міцкевичу – на земляному насипі висотою 0,80 м, у формі піраміди, у верхній частині якої є барельєфне зображення погруддя А.Міцкевича. Загальна висота 6 м, погруддя висотою 0,90 м, шириною 0,70 м. Автор: К.Люнчишевський. Виготовлений з природного каменю. Погруддя з бронзи. Постамент з бутового каменю. 1898 р., реконстр. 1975 р.

Вул. І. Мазепи:

Пам’ятник жертвам Чорнобильської АЕС, встановлений 2004 р. на розі з вул. родини Крушельницьких.

Пам’ятник жертвам фашизму, побудований з залізобетону. Меморіальний знак має форму прямокутника. Висотою 2 м, ширина 2 м, довжина 0,60 м. З правої сторони зображення скорбящої жінки, з лівої сторони напис: «Прохожий, зупинись! Вшануй хвилиною мовчання розстріляних фашистами в м.Коломиї 25 тисяч радянських громадян. Фашизм не повинен повторитися. 1967 р.»

Вул. Січових стрільців:

Меморіальний комплекс воїнам-афганцям, 1995 р.

Будинок № 30 – Пам’ятна дошка на фасаді будинку, в якому народився А.Кос-Анатольський (30.11.1986 р., реконстр. 2009 р.); пам’ятна дошка на фасаді будинку, в якому розміщувалась перша повітова лікарня (2007 р.)

Парк ім. Тараса Шевченка – Бюст Тарасові Шевченку, встановлений на вшанування пам’яті поета, за рішенням міської ради 1952 року. Автор: Перепадя В.В. Бюст з цементу, постамент з штучного бутового каменю. На постаменті напис: «Т.Г.Шевченко. 1814-1861 рр.» Загальна висота 2,80 м, висота бюсту 0,90 м, постамент висотою 1,90 м, шириною 1,10 м на 1,10 м.

Вул. Русина – Скульптурна композиція «Ангели» біля кляштору, автор – Роман Захарчук, 1996 р. Виготовлена з бетону.

Вул. Замкова, 80 – Будинок, в якому проживали публіцист Михайло Павлик, Ганна Павлик, Євген Цісик.