1998 р. Жовківщина

с. Гряда. (УГКЦ)

Церква св. Параскеви.

Найдавніші документальні згадки про церкву датуються 1515 р. Попередня тризрубна дерев’яна будівля була зведена 29 травня 1714 р. Вона згоріла у 1867 р. У документі візитації 1869 р. зазначено, що в той час була лише каплиця новозведена і дзвіниця. 22 червня о. Юркевич з Германова освятив фундаменти під нову церкву. Про будівничого і її благодійників свідчив незбережений тепер напис на одвірках західних дверей:

“Сей храм божій создася Р.Б. АWОS для 1го юнія за старанієм пр.о.Ю.Туркевича, приходника місцевого, бл.Папіуса колятора і речених брательників Іоана Базарника, Ілії Лотиша, Іоана Ястремського і прочих і завідателя будови Вавриньца Дрозда з Жидятича”.

Освячено нову церкву 9 листопада 1876 р. У 1895 р. виконано стінопис. Наступний стінопис виконано у 1929 р. А у 1930 р. замінено первісне ґонтове покриття дахів на бляшане.

Розташована на схилі гряди в сільській забудові. Дерев’яна тризрубна триверха будівля традиційного планування – ширша, наближена до квадрату нава посередині та вужчі прямокутний бабинець з заходу і гранчастий вівтар зі сходу. При вівтарі – дві невеликі прямокутні ризниці по боках. Зруб надопасання нави дещо вищий, завершений світловим восьмериком, вкритим шоломовою банею зі сліпим ліхтарем і маківкою. Подібні сліпі восьмерики встановлені на зрубах надопасання нави і вівтаря. Оперізує церкву піддашшя, оперте на випусти вінців зрубів, перерване в місцях прилягання ризниць.

Поряд з церквою розташована дерев’яна двоярусна стовпова дзвіниця з 1876 p., зведена одночасно з церквою майстром Лаврентієм Дроздом.