1925 р. Деревяні дзвіниці і церкви Галицької України

Церква в с. Гряда, біля Куликова з 1876 р. (рис. 34-37).

Тип трехбанноі, змодернізованоі церкви на Поділі з еліпсовидними меншими банями (рис. 34 і 36). Вікна з вибагливим поділом шибок під укр. ампір (рис. 37). Бані в плані наближені до правильного восьмикутника, тоді як в найстарших церквах підбанник одхиляється від форми рівнораменного восьмикутника. Нахил повнених площ залишився лише у вісімці, але стіни церкви цілком прямовисні. Одначе в сій церкві ще задержена певна стрункість і гармонія загальних мас, хоча нема природного злитя архитектурних частин. Значно більше недостач загальної композиції замічаємо на новій церкві у Новому Селі на північ. од Гряди, де всі стіни і вісімки бань без нахилу.

Джерело: Січинський В. Деревяні дзвіниці і церкви Галицької України XVI – XIX ст. – Льв.: 1925 р., с. 41.