Каплиця св.Миколи

Каплиця св.Миколи

Розмір зображення: 800:583 піксел

с. Гребенці. Каплиця Перенесення мощів св. Миколи, 1894 р. (фото В.Ольхом’яка, 1998) Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси церков. – Жовква: 1998 р., с. 43.

с. Гребенці. (УГКЦ)

Каплиця Перенесення мощів св. Миколи.

Розташована на західній околиці села в полі у вибалку між двома горбами. Збудована старанням о. Костянтина Грушкевича у 1894 р. над джерелом, вода якого вважалася мешканцями цілющою. Відновлена в першій половині 1990-х pp. і використовується греко-католицькою громадою села.

Невелика дерев’яна дводільна будівля. Складається з основної прямокутної, гранчасто зі сходу завершеної частини та рівноширокого присінку, що прилягає з заходу, зведеного під час останнього ремонту. Основна частина увінчана великою шоломовою банею, поставленою на низький сліпий восьмерик. Присінок вкритий двосхилим дахом. Стіни каплиці шальовані вертикально дошками і лиштвами.

На невеликій огородженій території каплиці, справа від неї, розташоване джерело.

Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси церков. – Жовква: 1998 р., с. 43.