Церква Воздвиження

Церква Воздвиження

Розмір зображення: 800:522 піксел

Дерев’яна церква Воздвиження 1702, 1793 рр., 19 ст. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 153].

8. с.Горостита Польща. Холмське воєвідство. (Холмшина). Церква Воздвижения Чесного Хреста, 1702 р. Неодноразово перебудовувалась. Хатнього типу.

Три рівноширокі об’єми (прямокутні нава і бабинець та гранчастий вівтар) вкриті двосхилим дахом з невеликим бароковим ліхтарем над навою.

Вперше згадана у документах 1699 р. 1 У 1702 р. коштом дідичів Копців зведено нову дерев’яну церкву. 2 У акті візитації 1726 р. про неї сказано:

“дерев’яна. Прямо коло церкви опасання коморками забезпечене. Церква ще не перестаріла, під дахом. Копула одна з хрестом залізним. Дзвіниця на бабинці під дахом добрим, з хрестиком, над великим вівтарем також хрестик залізний”. 3

В акті візитації 1775 р. записано: “підвалини і вівтар новий прибудований”. 4 Тоді, ймовірно, добудовано і дві прямокутні ризниці по боках вівтаря. Ще один ремонт проведено у 1793 р. 5 На початку XIX ст. в церкві встановлено органи. Під час ремонту 1861 р. поруч зведено дерев’яну дзвіницю. 6 Ймовірно, тоді або у 1880 р. добудовано присінок. З 1875 р. – православна. У 1880 р. в церкві встановлено новий іконостас. 7 В міжвоєнний період – діюча православна церква. Після виселення українців у 1947 р. парафія ліквідована. Відновлена у 1957 р. 8 У 1984 р. церква відновлена і наново побита ґонтами. 9

Дерев’яна тридільна безверха будівля. Рівноширокі і рівновисокі прямокутні зруби нави і бабинця та незначно вужчий гранчастий вівтаря витягнені по осі схід-захід. До вівтаря з півночі і півдня прилягають невеликі прямокутні в плані захристії, а до бабинця – невеликий присінок з заходу. Головні об’єми вкриті спільним двосхилим причілковим дахом з острішком, гребінь якого вінчає над навою невеличкий ліхтар з маківкою. Ризнички прикриті односхилими дахами, присінок – двосхилим. Стіни шальовані вертикально дошками і лиштвами, прорізані прямокутними вікнами і прямокутним дверним прорізом у західній стіні бабинця. В інтер’єрі всі об’єми перекриті пласкими стелями. Частково збережений вистрій XVIII-XIX ст.

Поряд з церквою розташована дерев’яна двоярусна стовпова дзвіниця, збудована у 1861р.

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

2. Saładiak A. Pamiątki i zabytki kultury ukraińskiej w Polsce. – Warszawa, 1993.

3. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, Sygn. 780, a. 277.

4. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, sygn. 774.

5. KZSzP. Z. 18. Powiat Włodawski. – Warszawa, 1975. – S. 18-19.

6. Историко-статистическое описание церкви и прихода в селе Горостыта. // ХВЕВ, 1890. № 14. – С. 247- 249.

7. Там само.

8. Ігнатюк І. Холмщина і Підляшшя. // Церковний календар. 1989. – Сянок. – С. 128-131.