Церква Успіння

Церква Успіння

Розмір зображення: 800:584 піксел

Найдавніші згадки про церкву походять з 1696 р. 1 У 1714 р. вона отримала ере-кційний акт від Михайла Сєкєжинського, підстільного овруцького. 2 Ймовірно, тоді ж була збудована дерев’яна тридільна одно-верха церква з дзвіницею над бабинцем, яка простояла до першої світової війни. В акті візитації 1748 р. описана дерев’яна церква, яка “в стінах добра, в дахах репарації потребує, має вікон в наві два, у вівтарі два”. 3 Церква спалена у 1915 р. під час бойових дій. 4 У 1913 р. було збудовано нову споруду, яку розібрали під час акції нищення церков на Холмщині у 1938 р. 5

Стара церква була дерев’яною, тризруб-ною, одноверхою будівлею. 6 Складалася з трьох прямокутних, наближених в плані до квадрата зрубів – ширшої нави посередині і вужчих бабинця та вівтаря по боках. Вищий четверик надопасання нави переходив у низький світловий восьмерик, вкритий шоломовою банею з ліхтарем і маківкою. Зруб надопасання вівтаря накривав трисхилий причілковий дах з великим острішком. Вівтар і наву оточувало піддашшя на випустах вінців зрубів. Навколо бабинця піддашшя було підняте так, що його нижній край знаходився на рівні верхнього краю піддашшя нави. На другому ярусі бабинця, вкритого трисхилим причілковим дахом з острішком, була влаштована відкрита голо-сникова аркада дзвіниці. Стіни підопасання були відкриті, надопасання – кожуховані ґонтами. Дахи, піддашшя і баня теж були криті ґонтами.

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

2. АРР, ABGKP, sygn. 15, а. 101.