Церква св. Петра і Павла

Дзвінкове. Церква св. Петра і Павла, 1993 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 629.

Дзвінкове (Горонґлаб)

Церква св. Петра і Павла. 1993. (УПЦ)

Українська частина села заснована за часів Чехословаччини в 1930-х роках вихідцями з Хустського та інших верховинських районів. У кінці 1930-х люди зібрали матеріал на спорудження церкви, але перешкодив прихід радянської влади.

У 1960-х роках заклали фундамент під церкву, але знову не встигли з будівництвом – влада примусила розбити “незаконний” фундамент.

Ділянку для теперішньої церкви виділив місцевий колгосп. Проект підготував берегівський архітектор Олег Книш, а будівництво цегляної споруди очолив місцевий майстер Василь Керита. Багато зусиль доклали Павло Готько, Іван Сусік, Петро Зеленко, Іван Рябошапка. Іконостас перенесли з розібраної дерев’яної церкви у Бадові, а верхню частину доробив Йосип Барна. Місцевий художник Василь Шпилька розмалював інтер’єр та виконав начерк завершення іконостаса. Плащаницю та велику ікону св. Петра і Павла над входом до церкви намалювала ужгородська художниця Наталія Сима.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 629.