Церква св. Миколи

Церква св. Миколи

Розмір зображення: 800:587 піксел

Перші згадки про церкву походять з 1607 р. 1, а історик Міронович датує перші відомості 1498 р2. Існуюча дерев’яна церква збудована у XVIII ст. (1743 р. 3) на місці давнішої. Парафія вчинила сильний опір від-латинщенню обряду у 1867 р. та введенню православ’я у 1872-1874 рр. 4 З 1875 р. – православна. 8 квітня 1879 року освячена після ремонту і відновлення. 5 З 1919 р. – костел Найсвятішого Серця Ісуса. 6

Зрубна будівля, що складається з прямокутної нави, до якої зі сходу прилягає

вужчий вівтар з захристією з півночі. Нава вкрита двосхилим бляшаним дахом, а вівтар – трисхилим. Над західним причілком здіймається вежечка, вкрита цибулястою банею. Стіни церкви шальовані дошками, зміцнені лисицями, завершені профільованим ґзимсом. В інтер’єрі нава поділена на три трьома парами стовпів, які підтримують пласкі стелі. Над ризницею влаштована емпора, відкрита у вівтар. Внутрішній вистрій втрачений.

Поряд розташована стовпова двоярусна дзвіниця з XVIII ст., реставрована у 1963-1964 рр. 7

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49; Ks. Sosna G. Historyczny zarys Kościoła Prawosławnego od zarania dziejów do chwili obecnej na terenie województwa Białostockiego. // Wiadomości Polskiego Autokiefalicznego Kościoła Prawosławnego. 1978, N3-4. S. 43-95.

2. Mironowicz A. Podlaskie ośrodki i organizacje prawosławne w XVI i XVII wieku. – Białystok, 1991.

3. Maliszewski M., Welik G. Unici Podlascy. Przewodnik Historyczny. – Siedlce, 1992.

4. Pruszkowski J. Martyrologium czyli męczeństwo Unji Świentej na Podlasiu. – Lublin, 1921. – S. 239-240.

6. Maliszewski M., Welik G. Unici Podlascy. Przewodnik Historyczny. – Siedlce, 1992. – S. 30.

7. Там само.