Церква св. Параскеви

Вперше згадується в документах 1526 р. 1, хоча, ймовірно, існувала вже у XV ст. У люстрації 1564-1565 рр. згадуються три руські попи, які “в рік дають куниці по 12 ґрошей кожен”. 2 Священик місцевої церкви Іван був на Грубешівському з’їзді духовенства у 1619 р. 3 На Білопольському соборі духовенства Холмської єпархії 1749 р. був і місцевий священик Іван Лущкевич, декан го-родельського деканату. 4 Після приєднання Замойщини до Австрії, внаслідок першого поділу Польщі, австрійською владою церква св. Параскеви зачинена у 1786 р. та продана на ліцитації у 1807 р. 5

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

2. Lustracja województw Ruskiego, Podolskiego i Bełzkiego 1564-1565. – Warszawa-Lodz 1992. – S. 86.

3. ЦДІА, фонд 201, опис 46, справа 205, аркуш 57.

4. Петрушевич А. Краткое известіе о Холмской єпархій и святителях ея. – Львов, 1866. – С. 243.

5. Холмський народній календар на 1924 р. Склав М. Вавриневич. – Володимир Волинський, 1924. – С. 61-71; Wróbel-Lipowa K. Kultura materialna miast królewskich województwa Bełskiego w XVIII w. – Lublin, 1986. – S. 78.