Загоряни с

За поділом 1999 р. – гміна Горлице, повіт Горлице, Малопольське воєводство.

Zagórzany – Wieś w dolinie rz. Moszczanka, powstała przypuszczalnie w XIII w. Pałac neogotycki Skrzyńskich, w typie zamku zbudowany w latach 1834-39 (obecnie Państwowy Dom Dziecka), otoczony parkiem krajobrazowym z XIX w. W pobliżu parku oryginalny grobowiec mauzoleum A. Szkrzyńskiego, ministra spraw zagranicznych i premiera rządu polskiego. We wsi kościół klasycystyczny z XIX w.

Джерело:

Na uwagę zasługuje również zespół pałacowo – parkowy w Zagórzanach. Wybudowany w stylu neogotyckim, w latach 1835-1839 według projektu włoskiego architekta Franciszka Marii Lanciego na zlecenie Tadeusza Skrzyńskiego, imituje budowlę obronną. Pałac był niegdyś jedną z najokazalszych i najpiękniejszych budowli w okolicy. Wokół zasadzono park krajobrazowy w stylu angielskim. Zdobiły go rzadkie południowe drzewa. Była też oranżeria pełna egzotycznych kwiatów, ptaszarnia oraz małpiarnia. Stanowił on rezydencję Aleksandra Skrzyńskiego, ministra spraw zagranicznych oraz krótko premiera II Rzeczypospolitej. Bywali tutaj Wincenty Pol i Artur Grottger.

Na północ od pałacu znajduje się rodzinne mauzoleum Skrzyńskich i Sobańskich w kształcie piramidy. W jej szczycie potężny krzyż z Jezusem Ukrzyżowanym.

W miejscowości znajduje się cmentarz wojskowy z I wojny światowej nr 125 oraz murowany kościół z 1816 roku w stylu klasycystycznym, ufundowany przez Marię Wielopolską. We wnętrzu wczesnobarokowy ołtarz z XVII wieku.