^Чорне с

Братська могила німецьких вояків, загиблих у 1944 р.

Розмір зображення: 550:735 піксел

W czasie walk o oddaloną o 20 kilometrów Przełęcz Dukielską w zabudowaniach cerkiewnych mieścił się lazaret polowy, w którym zmarło około 20 żołnierzy niemieckich. Zostali pochowani na placu obok cerkwi jednak w latach 1990-tych ich szczątki zostały przeniesione na Niemiecki Cmentarz Wojenny w Krakowie. Obok cmentarza znajduje się symboliczny krzyż na pamiątkę poległym żołnierzom niemieckim z II wojny światowej w bitwie o Przełęcz Dukielską, a nim następujący napis w języku polskim:

Ku pamięci i przestrodze potomnych, spoczywa pod tym krzyżem kilkuset żołnierzy Wermachtu, wszyscy zginęli w okrutnej i zapomnianej bitwie o karpackie przełęcze, która końcem roku 1944 pochłonęła ponad 130 tysięcy istnień ludzkich.

Światło i szum lasu

Grają nad świeżym grobem