Голованівськ смт

Історичні адміністративні поділи

З 1781 р. тут знаходився деканат Київської уніатської митрополії [Перковський А.Л. Довголітні люди на Правобережній Україні в 18 ст. – Український історичний журнал, 1966 р., № 2, с. 108]. За переказом, після Уманської різні [1768 р.] частина козаків під проводом Голованя сховалася в місцевому лісі й створила поселення [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9].

В 1905 р. поруч існувало окреме село Юридивка (! Юридика) (1 верста від Голованівська) [Крылов А. П. . – Каменец-Подольский: изд. губ. стат. комитета, 1905 г., с. 352].

Указ Президії ВР УРСР від 1 лютого 1945 р. « та уточнення і впорядкування існуючих назв сільрад і населених пунктів Одеської області»: селище Голованівського радгоспу № 1, Голованівської сільради, іменувати селище Радгоспне. Голованівську сільраду іменувати Голованівська Перша. Голованівську нацменівську сільраду іменувати Голованівська Друга.

Список літератури – на сайті «».