Костел

Костел 17 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 58].

Оскільки в 1967 р. він згаданий як неіснуючий, то зруйнування його припадає на час 1956..1967 рр.

До цієї групи [ранніх скульптурних портретів] належать і два надгробки, знайдені нещодавно в рештках підвалів неіснуючої тепер будівлі в Гологорах (Львівська обл.). Їм властиві монументальність та узагальненість форм. Чоловіча постать зображена як звичайно в обладунку, жіноча – в довгій сукні, драпірування якої трактовано досить схематично. У виразі їхніх облич – спокій і внутрішня заглибленість. У чоловічому обличчі, на відміну від традиційного зображення, очі відкриті. Це, за задумом майстра, мало наголосити на тому, що зображено не померлого, а живу людину. Порушення усталених канонів говорить про прагнення митця надати позі життєвості, а також про те, що на той час уже існували місцеві майстри, яким було під силу виконання складних художніх завдань.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 140.