2008 р. Костел всіх святих в Годовиці

Роман Бречко

Зовсім недалеко від Львова поруч одне з одним розташовані два села: Наварія і Годовиця. Якщо про перше знає практично кожен львів’янин, то такого не скажеш про друге. Наварія перш за все відома своїм озером, де проводять свій відпочинок тисячі львів’ян, а Годовиця такого “щастя” не має. Проте є в обидвох селах несправедливо забуті архітектурні шедеври – костели, які спорудив визначний майстер Бернард Меретин. Якщо комусь нічого не каже це ім’я, то варто згадати собор св. Юра у Львові, ратушу у Бучачі, костел Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії у Городенці, які були побудовані архітектором Меретином в парі з визначним скульптуром Георгом Пінзелем. До речі, останньому Борис Григорович Возницький не бачить в світі рівних нікого, окрім Мікеланджело.

Костел всіх святих в Годовиці Б.Меретин будував з 1751 по 1758 рік. При побудові цього храму “солодка парочка” Меретин-Пінзель також працювала разом. Проте скульптур Пінзеля в Годовиці вже немає, деякі з них зараз зберігаються у Львові.

Поблизу костелу розташоване озеро, на поверхні якого плавають лебеді, що надає, і без того красивій місцевості, ще більшої мальовничості і романтичності.

На жаль, на сьогоднішній день стан костелу жахливий – дах завалився, на горі і в середині храму ростуть дерева. Шкода, що не зважаючи на те, що споруда є пам’яткою архітектури (про що свідчить табличка на стіні храму) нею ніхто не опікується.