1975 р. Паспортна інформація

Гаврилівське городище

Пам’ятка археології

3 ст. до н.е. – 2 ст. н.е.

Розміщення:

Херсонська обл., Нововоронцовський район, за 3 км на північний схід від с. Гаврилівки, на правому березі Каховського водосховища.

Загальний опис:

Городище орієнтоване уздовж обривистого берега водосховища в напрямку північ-південь. Розташовано на висоті 6 м від рівня води. Пам’ятник має три лінії укріплень – ровів і валів, в тому числі перша лінія огороджує акрополь. Вали акрополя і передгороддя посилені кам’яною стіною товщиною до 1,3 м, площа акрополя близько 4 га, площа всього городища 24,5 га. Виявлено в’їзд, фланкувався кам’яними вежами, залишки кам’яних споруд, в тому числі громадська кам’яна будівля, яка виходила фасадом на бруківку. Поверхня пам’ятки задернована.

Серед знахідок: уламки античних амфор, червонолакового, ліпного та скляного посуду, уламки зернотерок, пестики, круглі жорна, рибальські грузила, ткацькі прясла, залізні ножі, долото і сокира, кістяні шила, кам’яні точила, залізні вістря стріл, різноманітні прикраси.

Пам’ятка є пізньоскіфським городищем сарматського часу. Вперше згадується С.І. Мишецьким в рукописі 1740 року (“История о казаках запорожских…”). В 60-х роках 19 ст. пам’ятка обстежена розвідкою А.П. Чиркова, в 1909 р.- розвідкою В.І. Гошкевича (Херсонський музей), в 1939 р.- розвідкою І.В. Фабриціус (Херсонський музей). Археологічні розкопки велися в 1951 р. К.А. Берде і Р.І. Ветштейн (Інститут археології АН УРСР), в 1952-1954 р. Н.М. Погребовою (Інститут історії матеріальної культури АН СРСР).

Колекції знахідок зберігаються в Херсонському краєзнавчому музеї, в Інституті археології АН СРСР, в інституті археології АН УРСР та в археологічному музеї АН УРСР (на 1975 р.).

Взято під охорону згідно Постанови Ради Міністрів УРСР № 711 від 21 липня 1965 р.

Охоронний № : 1133.

Основна бібліографія, архівні дані:

Чирков А. Краткий очерк городищ, находящихся по Днепру и его лиману. // ЗООИД.- Одесса, 1867.- Т. VI.- С. 546.

Погребова Н.Н. Позднескифские городища на Нижнем Днепре. // МИА № 64.- М., 1958.- С. 106, 164-233.

Археологія Української РСР.- К., 1971.- Т. ІІ.- С. 216-218.

Звіти наукового архіву Інституту археології АН УРСР.

Ілюстративні матеріали:

Схематичний ситуаційний генплан.

Городище на плані.

Бреде К.А. Раскопки 1951 г. на Гавриловском городище. – Краткие сообщения Института археологии АН УССР, 1956 г., т. 6, с. 33 – 35.

Погребова Н.Н. Позднескифские городища на нижнем Днепре: городища Знаменское и Гавриловское. – Материалы и исследования по археологии СССР, 1958 г., т. 64, с. 103 – 247.

Кондукторова Т.С. Палеоантропологический материал из могильника полей погребальных урн Херсонсокй области. – Советская антропология, 1958 г., т. 2, № 2, с. 69 – 79.

Бреде К.А. Розкопки Гаврилівського городища рубежу нашої ери. – Археологічні пам’ятки УРСР, 1960 р., т. 9, с. 191 – 203.

Ветштейн Р.І. Розкопки внутрішньої лінії оборонних споруд Гаврилівського городища. – Археологічні пам’ятки УРСР, 1960 р., т. 9, с. 204 – 209.