Нарва с

Нарва (Нарев, пол. Narew) — село в Польщі, у гміні Нарва Гайнівського повіту Підляського воєводства. Центр гміни. Населення — 1436 осіб (2011).

Історики згадують городище у Нарві поруч із іншими як один з форпостів північно-східної частини Галицько-Волинського князівства в часи Данила Романовича і за Литовсько-руської доби. Загалом головні міста на території Північного Підляшшя виросли з поселень біля руських городищ ХІ-ХІІ ст. Так виникли пізньо-середньовічні міста Дорогичин, Більськ, Мельник, Сураж, Нарва і Бранськ.

Давньоруська ситуація в суч. с. Нарва дуже цікава. В другій половині ХІХ ст. польські історики J. Jaroszewicz i F. Pokrowski локалізували тут рештки аж 4-х городищ. В ході польових досліджень 1991 р. їх локалізувати не вдалося. Існування одразу кількох городищ в цьому районі, робить Нарву надзвичайно перспективною для подальших досліджень.

Нарва заснована як місто у 1514 році за наказом великого князя литовського Сигізмунда I. Під час входження до складу Великого князівства Литовського отримала хелмінське міське право, а пізніше і магдебурзьке право. У 1580 році у Нарві було 144 доми, у 1616 році — 169 домів. Частина населення займалася ремісництвом (у 1580 році було 43 ремісники, у 1616 році — 135), решта займалася рільництвом — місто мало 150 волок. Більшість населення становили українці. Чисельність польського населення зменшилася після переслідувань у середині XVII століття (залишилося лише 24 доми), натомість у місті селилися українці з довколишніх сіл.

Розпорядженням Ради Міністрів Польської Республіки 24 травня 1934 року місто Нарву позбавлено міських прав і долучено до сільської гміни Нарви.

У 1975—1998 роках село належало до Білостоцького воєводства.

Підготував І. Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця".