2008 р. Чи буде Гадяч гетьманською столицею?

Тетяна Сепіта

Дата: 02.09.2008

„На рівні області вперше хочемо прийняти рішення про визнання Гадяча Гетьманською столицею”, – сказав голова облдержадміністрації Валерій Асадчев під час обговорення проекту обласної програми „Будівництво та реконструкція об’єктів ландшафтного історико-культурного туристично-оздоровчого парку „Гетьманська столиця” та розбудова туристичної інфраструктури на 2008-2011 роки”, який буде винесений на розгляд найближчої сесії обласної ради (17 вересня). Якщо депутати схвалять цю пропозицію облдержадміністрації, то з наступного року на виконання програми включатимуться історичні пам’ятки гадяцького краю.

Поступова наполеглива розбудова об’єктів дозволить виходити на державний рівень з пропозицією про надання Гадячу статусу Гетьманської столиці, вважає Валерій Асадчев.

На території Гадяцького району розміщено 185 об’єктів культурної спадщини, які потребують ремонту і реконструкції, серед них чимало культових споруд. А якщо згадати історію, то ще на початку національно-визвольної війни українського народу в 1648 році Гадяч став центром одного із семи полків Полтавщини – Гадяцького, і проіснував з невеликими перервами до 1782 року. У 1658 році перетворився на політичну столицю України, де за ініціативи гетьмана Івана Виговського був підписаний „Гадяцький договір”, що визначив подальшу долю українських земель.

Гадяч був резиденцією гетьмана Лівобережжя Івана Брюховецького, з часом перетворився на край козацької слави. На гадяцькій землі народився видатний культурно-політичний діяч М. П. Драгоманов, його сестра, талановита письменниця Олена Пчілка, а в збудованому нею дачному будиночку в урочищі Зелений гай писала свої твори її донька Леся Українка. Саме в Гадячі проходили дитячі та юнацькі роки Панаса Мирного. Окрім цього, долі багатьох видатних особистостей пов’язані з гадяцькою землею.

Прийняття програми сприятиме розвитку туристичної галузі, створенню нових робочих місць, поліпшенню роботи з охорони пам’яток історії та архітектури.

Джерело: “Новини Полтавщини”